Facultati Bucuresti

Universitatea Nationala de Aparare Carol I Bucuresti

 

Scurt Istoric

In anul 1889 regele Carol I al Romaniei a semnat la castelul Peles Inaltul Decret Regal prin care aproba fondarea unei scoli in cadrul careia sa fie pregatiti ofiteri de stat major. In acelasi an, generalul Stefan Falcoianu a infiintat Universitatea Nationala de Aparare Carol I Bucuresti, sub denumirea: Scoala Superioara de Razboi, fiind a 6a scoala de stat major din Europa. Primii absolventi ai Scolii Superioare de Razboi au terminat in anul 1891, iar in anul 1895 se implementeaza “Legea asupra serviciului de stat major” care impunea ca Scoala Superioara de Razboi sa fie unica sursa de recrutare a ofiterilor de stat major din tara. In toamna anului 1907 se introduc specializari noi: Istoria generala, la care a predat Nicolae Iorga, Istoria Fortificatiei, Fortificatia etc, iar in anul 1909 apar alte cursuri noi: Dreptul International, Logica, Psihologie, Literatura Romana etc. Promotia din anul 1911 a fost numita “de aur”, avand 33 de ofiteri absolventi, printre care ii amintim pe Ion Antonescu, Nicolae Bolintineanu, Gheorghe Florescu, Alexandru Gorski, Nicolae Mihailescu etc. Intre anii 1889 si 1914 in strainatate au fost 19 absolventi romani cu studii militare superioare.
Scoala Superioara de Razboi si-a intrerupt cursurile o perioada de 4 ani, intre 1914-1918, datorita conjuncturii internationale, iar doi ani mai tarziu cadrele de comanda, profesorii militari si ofiterii studenti participa la actiunile de lupta, fiind repartizati in cadrul unitatilor operative. In acelasi an, toti absolventii ofiteri ai Scolii Superioare de Razboi in numar de 434, intra in lupta. In perioada 1916-1919 au murit pe campul de lupta 30 de ofiteri, printre care 2 generali, 4 colonei, 9 locotenenti colonei si 6 capitani.
In luna octombrie a anului 1918 reincep cursurile, insa pentru o scurta perioada de timp, deoarece in 28 octombrie 1918 se intrerup din nou, pana in luna martie a anului urmator. La sfarsitul anului 1919 se infiinteaza Scoala Superioara de Intendanta, fiind absolvita de 348 de studenti pana in 1939. Deceniul dintre anii 1929 si 1939 reprezinta perioada cea mai rodnica pentru Scoala Superioara de Razboi, datorita reorganizarii sistemului de invatamant din anul 1923. In anul 1941 cursurile se intrerup din nou, iar ofiterii sunt chemati la lupta pentru eliberarea Basarabiei si a Bucovinei de Nord. Scoala Superioara de Razboi si-a redeschis portile in 1942 incepand cu un curs de Istorie nationala tinut de Gheorghe I. Bratianu. Universitatea Nationala de Aparare Carol I Bucuresti poarta acest nume din data de 28 august 2003.


Misiuni

Universitatea Nationala de Aparare Carol I Bucuresti vizeaza indeplinirea urmatoarelor misiuni:

- formarea personalului militar si civil pentru ocuparea unor posturi de comanda
- formarea ofiterilor pentru activitati de tip Joint
- pregatirea politica si militara a personalului selectionat
- cercetare stiintifica
- elaborarea unor studii de aparare si securitate nationala
- colaborarea cu alte universitati de cercetare din tara si strainatate
- realizarea unui plan solid de invatamant

Universitatea Nationala de Aparare Carol I Bucuresti considera ca una dintre cele mai importante misiuni este dezvoltarea relatiilor cu alte institutii internationale de invatamant superior din domeniul militar. Dupa revolutia din 1989 ofiterii au participat la multe schimburi de experienta, simpozioane si conferinte in tari membre NATO, cu scopul intelegerii reciproce si perfectionarea programei de invatamant militar.

 

Facultati Universtitatea Nationala de Aparare Bucuresti

Facultatea de Comanda si Stat Major
Departamentul Operatii Intrunite, Studii Strategice si de Securitate
Departamentul de Management Militar si de Pregatire a Personalului Didactic
Departamentul Managementul Crizelor si Operatii Multinationale
Departamentul de Limbi Straine
Departamentul pentru Invatamant Distribuit Avansat la Distanta
Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Aparare

 

Detalii Contact

Adresa: Soseaua Panduri nr.68-72, sector 5, Bucuresti
Telefon:  +40-21-319.48.80
Fax: +40-21-319.48.66
Web: www.unap.ro
Email: public[@]unap.ro; infopublice[@]unap.ro; biblioteca[@]unap.ro; editura[@]unap.ro; cism[@]unap.ro

 
Facultati Bucuresti (C) Copyright 2011